OM MARIA

Jag gillar att skapa nytt men kastar gärna ett öga på 50-70-talets mode. Att ta tillvara bra tyger som redan finns passar både min stil och miljön och jag lägger mycket tid på att leta “försvunna” tyger och detaljer.

Jag heter Maria Asplund, bor i Uppsala och är uppvuxen i Borlänge. Alla Arnlunds skrädderis plagg är sydda av mig. Till största delen lärde jag mig sy när jag var liten men jag är även utbildad i mönsterkonstruktion och detaljsömnad. I övrigt prövar jag mig fram tills jag blir nöjd. Jag har min verkstad, lager och försäljning i ett rött hus i Gamla Uppsala.

Förutom två mönster jag ärvt är Arnlunds skrädderis mönster ritade av mig. Min egen favorit är, inte helt oväntat, min egen modell Maria.

OM TORSTEN

Någon gång på 20-talet började min farfar Torsten Arnlund driva T.O. Arnlunds skrädderiaffär i Arnäsvall utanför Örnsköldsvik och han försåg sedan byns invånare med kläder. Så småningom utökades verkstaden med ännu en skräddare, min far Kjell Arnlund. Som barn var jag och min bror alltid välkomna in i verkstaden och sydde där några av våra första alster, t ex väskor lagom för ett kuvert.

2008 återöppnade jag skrädderiet men lät det ta en annan form. Jag har min produktion i Uppsala, syr damkläder och har själv bytt efternamn, men jag behåller farfars företagsnamn och därav namnet Arnlunds skrädderi.